Најхладније место у Србији

Senka Cuk

У Центру за фотонику Института за физику у Београду је крајем априла 2015. године, у експерименту који води др Сенка Ћук, по први пут у овом делу Европе реализовано магнето-оптичко заробљавање атома рубидијума. Ласерско хлађење атома на изузетно ниску температуру од само 150 милионитих делова степена изнад апсолутне нуле (150 μK) остварено је помоћу три пара ласерских снопова оријентисаних у супротним смеровима, тако да формирају стојеће таласе одговарајућих кружних поларизација. Заробљавање атома на месту где се пресецају сви ласерски снопови је последица присуства градијента магнетног поља, а облак атома се формира у центру херметички затворене коморе у којој практично влада вакуум. Флуоресценција из облака која даје информације о његовим параметрима снима се CMOS камером, а у одређеним експерименталним условима облак црвенкасте боје је видљив и голим оком.

Овом експерименталном резултату допринело је и истраживачко искуство др Сенке Ћук стечено на Масачусетском институту за технологију (MIT) у групи проф. др Владана Вулетића, током рада на развоју нових техника за увезивање великог броја атома посредством светлости. Овај експеримент такође почива на хладним атомима рубидијума, заробљеним у оптичком резонатору. Светлост слабог интензитета и вертикалне поларизације улази у резонатор, вишеструко интерагује са атомима, а потом одлази ка детектору. У већини случајева, поларизација фотона се неће променити, али повремено на детектор пада и један фотон заротиране поларизације. Ова ротација је резултат интеракције са квантним шумом у ансамблу атома. Сматра се да управо детекција излазног фотона, чија је поларизација ортогонална на правац поларизације упадног фотона, производи снажно увезана стања скоро свих атома у ансамблу, њих око 3000. Ови значајни резултати којима је допринела и др Сенка Ћук су објављени 25. марта 2015. године у часопису Nature, и приказују највећи број узајамно увезаних честица икада реализован у некој лабораторији.

Центар за фотонику Института за физику у Београду је један од акредитованих националних центара изузетних вредности. Овим центром руководи др Бранислав Јеленковић, научни саветник Института за физику и дописни члан САНУ.

 

Chamber 

Atomic Cloud