Славни физичар у посети Влади Републике Србије

 

"Влада Републике Србије у потпуности је посвећена чланству наше земље у ЦЕРН-у", рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић током састанка са британским физичарем Џоном Елисом. Том приликом се разговарало и о подршци пројекту Верокио који се покреће на Институту за физику у Београду.

У Влади Републике Србије уприличен је пријем за угледног британског физичара, светски познатог професора теоријске физике на Краљевском и Империјал колеџу у Лондону, Џонатана Елиса. Као један од најутицајнијих физичара у ЦЕРН-у, Елис је у Београду примио почасни докторат Универзитета у Београду. Током боравка у Србији, обишао је више наших установа као што су Српска академија наука и уметности и Истраживачка станица Петница.

У Влади га је примио министар др Ненад Поповић, а више него срдачном сусрету присуствовао је директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић и председник Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом, др Петар Аџић.

"Влада Србије је у потпуности посвећена чланству наше земље у ЦЕРН-у и та је сарадња од огромног значаја како за науку, тако и за иновације и технолошки развој наше економије", рекао је министар Поповић након што је пренео поздраве премијерке Ане Брнабић славном физичару и честитао му на почасном докторату. Министар се доктору Елису захвалио на сарадњи са српским физичарима у ЦЕРН-у, а посебно на подршци Институту за физику у Београду у покретању пројекта Верокио.

"Србија је унутар бивше Југославије била земља оснивач ЦЕРН-а и моја је мисија да се Србија врати у породицу", рекао је др Џон Елис, наводећи да након придруженог, сада Србија треба да постане и пуноправни члан ЦЕРН-а, уз напомену да "Србија може да искористи сав бенефит чланства, посебно у области иновација".

Џон Елис је један од наујтицајнијих и највише цитираних физичара високих енергија данашњице. Члан је британског Краљевског научног друштва, а већи део његове каријере везан је за Европску организацију за нуклеарна истраживања (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) где је у више наврата заузимао врло важне позиције.

"Сарадња са ЦЕРН-ом је двосмерна улица, a пројекат Верокио је диван пример за то", навео је Елис додајући да је за развој капацитета у привреди неопходно да се почне са улагањем у образовање. Пројекат Верокио представља нови едукативни центар који се, уз подршку Владе Србије, али и сарадњу са ЦЕРН-ом и више других међународних институција, гради на Институту за физику у Београду.

"Верокио је диван пример како можемо да искористимо наш научноистраживачки потенцијал. Председник Србије, премијер и цела Влада Републике Србије, у потпуности су посвећени овом пројекту", је истакао је током разговора министар Поповић и најавио да ЦЕРН може да рачуна на Србију која ће планове за Верокио испунити у најкраћем могућем року.