Сарадња са Обједињеним институтом за нуклеарна истраживања у Дубни

 

У периоду од 14. до 17. марта 2017. године у Београду одржана је IV међународна привредна изложба „Експо ‒ Русија Србија 2017”. У оквиру овог догађаја промовисана је научна сарадња Србије и Русије и између осталих сарадња Института за физику у Београду са Обједињеним институтом за нуклеарна истраживања у Дубни (http://www.jinr.ru/main-en/). Сарадња између ове две научне установе постоји већ дуги низ година, а од 2010. подржана je кроз билатералне пројекте.

Дана 15.марта 2017. године, одржан је и састанак руске делегације са државним секретаром за науку МПНТР, проф. др. Владимиром Поповићем на коме је разматрана тзв. Мапа пута за сарадњу у наредним годинама: http://www.mpn.gov.rs/saradnja-dubne-i-ministarstva/

 

фотографија: МПНТР

Представници Института за физику на поменутим догађајима били су др Мира Аничић Урошевић (Лабораторијa за физику животне средине) и др Димитрије Малетић (Нискофонскa лабораторија за нуклеарну физику) који су чланови Oдбора за сарадњу Србије са Обједињеним институтом за нуклеарна истраживања у Дубни.

Тренутно се у оквиру споменуте сарадње ради на три истраживачке теме:

„Neutron activation analysis of environmental samples and new materials” (координатор: др Мира Аничић Урошевић)

„Physics research at the NICA/MPD detector” (координатор: др Димитрије Малетић)

„Theory of Nuclear Structure and Nuclear Reactions” (координатор: др Таско Грозданов)