ЦПН предавање добитнице ERC гранта

 

У уторак, 20. децембра, ЦПН организује предавање др Магдалене Ђорђевић у УК Пароброд

 

 

Добитница ERC гранта, др Магдалена Ђорђевић, која је претходних дана изазвала огромну пажњу јавности својим великим успехом, одржаће научнопопуларно предавање „Како су кваркови стигли у Србију?”. Предавање отворено за све заинтересоване организује Центар за промоцију науке у Установи културе Пароброд, у уторак, 20. децембра, у 15 часова.

Др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду начинила је историјски успех и освојила престижни европски грант у вредности од 1.356.000 евра за истраживање кварк-глуонске плазме, а на предавању у Пароброду ће посетиоцима приближити тему свог значајног истраживања.

Са својим тимом, др Ђорђевић проучава ново стање материје – кварк-глуонску плазму, чије је постојање доказано тек пре десетак година у експериментима на акцелератору у Брукхејвену у САД и Великом сударачу хадрона у ЦЕРН-у код Женеве. 

Ово је други грант Европског истраживачког савета (ERC) који стиже у Србију. ERC грантови су доступни српским истраживачима, јер је Србија чланица европског оквирног програма за финансирање науке – Хоризонт 2020.

Докторка Ђорђевић је дипломирала на Физичком факултету у Београду. Након тога, докторирала је на Колумбија Универзитету у Њујорку, а своја истраживања у области нуклеарне физике наставила је у Охају. Међутим, упркос бројним признањима и успешној каријери у Америци, одазвала се на позив Института за физику, и пре шест година вратила у Србију.

Улаз на ЦПН предавање је бесплатан.

Вест је преузета са сајта Центра за промоцију науке.