Прикупљена хуманитарна помоћ

 

Након дугогодишње успешне сарадње са Добротоворном организацијом Мајка девет Југовића из Грачанице нашем Институту за физику и свим његовим запосленима је стигло признање за помоћ угроженом српском становништву са Косова и Метохије.

У уторак 20.септембра приликом отварања новог погона за Пастеризацију поврћа у селу Могили, општини Косовска Витина на Косову и Метохији и прославе славе Добротворне организације Мајке девет Југовића мале Госпојине наш колега др Ђорђе Јовановић је у име Института за физику примио Захвалницу. Захвалницу је у име Добротворне организације Епархије рашко-призренске уручио Епископ рашко призренски Теодосије.

 

ZahvalnicaZahvalnica

 

Посета Косову и Метохији је додатно искоришћена како би се купиле и поделиле козе вишечланим угроженим породицама са Косова и Метохије у оквиру хуманитарне акције Козама против глади. Овога пута укупно је подељено 7 коза од чега је Институт даривао 4 козе, Мајка девет Југовића 2 козе и дародавац из Београда 1 козу. Вредност донације ИФ је износила 265е (32.666 дин.),док је укуна донација коза износила 490 евра.

Породица Градимира Стојановића из Страже - Ново Брдо, добила је три козе. Повратничка породица Славише Ристића из села Јасеновика, општина Ново Брдo две козе  и породица Николе Симића из Малог Ропотова у Косовској Каменици две козе.

Помогнуте су породице које живе у јако лошим материјаним и стамбеним условима, са минималним примањима али превеликом жељом да истрају и изборе се са немаштином која их је задесила.

Stojanovic Simic

Ristic

 

Помоћ у козама је посебно обрадовала шесточлану породицу Градимира Стојановића из Страже која живи у изузетно тешким условима у оронулој кући са четворо младића без посла, од којих су неки нарушеног здравља. Вода из бунара их често изда, корисници су народне кухиње која им поред хлеба даје једину наду и ослонац. У разговору нам је истакао да би им добро дошао нови шпорет и кревет, а понајвише пољопривредне машине како би обрађивали земљу и сами себе прехрањивали.

Треба истаћи да овом акцијом нису помогнуте само угрожене три породице, већ је откупом коза пружена материјалана подршка ожалошћеној породици Горана Васића из села Паралова. Пре неколико месеци задесила их је велика трагедија, када је његова супруга страдала од удара грома и оставила деду, мужа и сина у великој тузи и муци.

Породице су нам се пуно захвалиле на великој помоћи а посебно на подршци коју смо им пружили уз радост и утеху што неко брине о њима када им је најпотребније.

 

До сада је Институт за физику у Београду имао више хуманитарних акција за помоћ Србима на Косову и Метохији, у вредности од преко 400.000 динара, прикупљајући краве, правећи нове и реновирајући оштећене куће. Такође,пре две годне пружена је и преко потребна помоћ поплављенима.

 

Хуманитарна акција поделе коза се и даље наставља са циљем да се обезбеди још 6 коза за 3 нове породице а тиме им се обезбеде мало бољи услови за живот.

Неизмерно од срца хвала свим досадашњим донаторима и честитамо нашем колективу на овом значајном признању.

Посебну захвалност дугујемо Добротворној организацији Мајка девет Југовића на великој подршци и помоћи у реализацији хуманитарних акција.

Институт за физику у Београду