IN MEMORIAM: Др Иван Аничин

IN MEMORIAM: Иван Аничин (1944-2016)

Ivan Anicin

Ivan Anicin col

Проф. др Иван Аничин, на почетку каријере сарадник Инстутута Винча, дугогодишњи професор Физичког факултета Универзитета у Београду, драги сарадник и искрени пријатељ Института за физику преминуо је 02. априла 2016. године.

 

Професор Аничин ће нам остати у срцима и сећањима као велики научник, као човек који је био спреман и способан да свакоме помогне, да свакога правилно усмери и да свакоме пружи подршку. Негови савети и мудрост ће нам много недостајати. Нуклеарна физика у Србији је изгубила једног од својих најистакнутијих научника.

 

Иван Аничин је рођен 25. марта 1944. године у Бору. Основну школу и гимназију завршио је у Београду. Студије физике завршио је 1967. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду. Исте године је био запослен у Институту за нуклеарне науке Винча. На Природно-математичком факултету Универзитета у Београду магистрирао је 1970. године из области Нуклеарна спектроскопија, а докторирао из исте области 1973. године. Водио је катедру за Нуклеарну физику и физику елементарних честица од 1997. године до преласка у Институт за физику 2009. године.  Био је координатор докторских студија из области Нуклеарне физике на Физичком факултету Универзитета у Београду.

 

Проф. Иван Аничин је своју рану каријеру обележио истраживачким радом у Уједињеном Краљевству (Бристол), Француској (Гренобл), Немачкој (Минхен) и Србији (Винча).

 

Касније, укључио се у наставу на Универзитету у Новом Саду, прво као асистент на предметима Нуклеарна физика и Општи курсеви физике, а потом као доцент на предмету Методе мерења и обраде података. Као дугогодишњи професор Физичког факултета Универзитета у Београду предавао је Обраду резултата мерења и читав низ стрчних предмета из домена нуклеарне физике и физике елементраних честица.

 

Научна активност колеге Аничина је била везана за Нуклеарну спектроскопију гама зрачења и конверзионих електрона као и њихових угаоних корелација, студије ретких и маловероватних нуклеарних и фундаменталних процеса, детекцију соларних неутрина, детекцију тамне материје, мерења космичког зрачења и генерално за даљи развој методологије експерименталне нуклеарне физике.

 

Проф. Иван Аничин је био укључен у реализацију више међународних пројеката, од којих посебно треба издвојити LOREX, ILIAS, CMS-LHC-CERN, као и већи број националних истраживачких и технолошких пројеката.

 

Држао је наставу из историје физике у Центру за мултидисциплинарне студије Универзитета у Београду и дужи низ година организовао школу за изотопе на Институту Винча. Био је аутор и коаутор више уџбеника из физике за све нивое образовања, као и дугогодишњи уредник часописа ”Млади физичар”. Учествовао је у многим делатностима на популаризацији науке. Проф. Иван Аничин је интензивно сарађивао и активно подржавао Истраживачку станицу Петница. Био је председник Научног комитета Интернационалне научне конференције младих "A Step into Science" коју је организовала Истраживачка станица Петница.

 

У Нискофонској лабораторији за нуклеарну физику Института за физику, коју је основао заједно са др Радованом Антанасијевићем, завршио је своју активну каријеру и отишао у пензију. Остао је активан и након одласка у пензију. Одиграо је кључну улогу у тренутку када је Нискофонска лабораторија остала без руководиоца, после изненадне смрти др Радована Антанасијевића, 2003. године. Његови доласци средом су били круна сваке радне недеље у лабораторији, и тада се расправљало не само о текућем раду и проблемима, него и о много ширим животним и друштвеним темама.

 

Породици професора Ивана Аничина изражавамо искрено саучешће и придружујемо се у њиховом болу у овом тешком тернутку. Саучешће шаљемо и његовим пријатељима и сарадницима. Проф. Аничин нас је данас напустио, али ћемо заједнички чувати успомену на њега.

 

Институт за физику ће Ивана памтити као врхунског истраживача, преданог научника, одличног предавача, искреног пријатеља, отвореног и саосећајног човека.

 

Нека му је вечна слава!

 

Елементаријум ЦПН: Путник кроз физику

  

Испраћај посмртних остатака нашег пријатеља ће бити организован у уторак 05. априла 2016. године у Капели за кремације на Новом гробљу у 11 часова. Комеморативни скуп посвећен Проф. Аничину ће накнадно бити организован на Институту за физику, о чему ћете бити благовремено информисани.

Комеморација поводом смрти нашег драгог професора др Ивана Аничина организоваће се у Институту за физику у Београду (читаоница "Драган Поповић") у среду 27.04.2016.године, са почетком у 14 часова.