Вандалски напад на добитника институтске награде

 

Suvakov
Поштоване колегинице и колеге,

Управо сам добио информацију о јутрашњем вандалском нападу металним шипкама на др Милована Шувакова у тренутку када је излазио из његове куће. Ово је напад на пријатеља, врсног истраживача и читав научни и образовни систем Србије. Ово је такође напад на Министарство за просвету, науку и технолошки развој у коме је др Шуваков тренутно ангажован као помоћник министра, али и на две изразито блиске институције које предводе наш научни систем, а са којима је Шуваков најчвршће асоциран: Институт за физику у коме је запослен и Истраживачка станицу Петница у којој је одрастао и са којом и даље тесно сарађује. 

Напад се десио непосредно пред сутрашњу прославу годишњице Института за физику на коме др Шуваков управо треба да прими најпрестижнију награду наше куће - награду за научни рад - и да пред колегама и гостима одржи свечано предавање. Информисан сам о Миловановом стању, али нисам до сада успео да ступим у контакт са њим. Надам се да ће његово здравствено стање бити такво да ће бар моћи да присуствује скупу ако не и да одржи предавање.

Овај скандалозни чин у потпуности мења карактер сутрашњег скупа. Ја ћу се на скупу као директор Института обратити свим колегама, уваженим гостима и медијима у вези овога шта се десило. Верујем да ће и део гостију то учинити. То ће засигурно учинити Министар или Државни секретар испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и господин Вигор Мајић испред Истраживачке станице Петница. 

Убеђен сам да је од кључне важности да покажемо јединствени фронт јер се дешавају напади као што је овај, врши вишемесечна опструкција рада школа, вишемесећна (срећом неуспела) опсада наше сестрињске куће Института за молекуларну генетику и генетско инжењерсто уз покушај директног отимања државне имовине, јављају дезиформације и притисци чији је циљ да се на самом крају трогодишњег процеса стратешког унапређења и оснажења научног сектора (који се одвија уз тесну сарадњу са ЕУ и Светском банком) ставе клипови у точкове реформског процеса. 

Подсећам вас да је скуп сутра (петак 8 маја 2015. године) у 12:00 у сали за семинаре “Звонко Марић”. Очекујем велики број гостију, те ће се обезбедити видео пренос у семинарској сали теоријске физике. У 13:00 у ресторану ће бити коктел за све запослене. Коктел за госте ће бити организован у читаоници библиотеке “Драган Поповић"

Са поштовањем,

Александар Богојевић, директор Института за фиѕику