Конференција Фотоника 2013

  

Фотоника, технологија 21. века


Институт за физику у сарадњи са Српском академијом науке и уметности организује 4. Интернационалну школу и конференцију, Пхотоница 2013. Конференција ће се одржати од 26. до 30 августа, у згради САНУ-а.

Photonica 2013, намењена научницима и студентима из Србије и региона, окупиће преко 170 учесника из 23 земље, а предавања о најновијим достигнућима из области фотонике одржаће и Андреа Ферари и Жан Далибар, који спадају у највеће светске научнике. Ова петодневна предавања се организују сваке две године са циљем да повежу стручњаке из области фотонике и продубе образовање младих научника.

Фотоника је мултидисциплинарна научна и технолошка област између електронике и физике, која изучава предају, пријем, пренос и обраду информација помоћу електричних и светлосних сигнала. Ласери су откривени пре више од 40 година и од тог времена њихов развој је буран и пореди се са развојем нуклеарне енергетике.

„Већина области фотонике је у Србији у раном развоју, али је број младих људи који се опредељују за ове области све већи. Зато је овакав скуп од непроцењивог значаја за развој фотонике као научне области и модерне технологије.“, изјавио је академик др Бранислав Јеленковић, члан организационог одбора конференције.

Photonica је први пут организована 2007. године, као резултат потребе за разменом знања и идеја научника из целог света. Највећи научни продори данас, који су резултирали и са неколико Нобелових награда, управо су из области фотонике због чега ју је ЕУ промовисала у технологију 21. века.

Mediji i konferenciji:

http://www.personalmag.rs/opusteno/tehno-nauka/fotonika-tehnologija-21-veka/
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/401097/Skup-mladih-naucnika-u-Beogradu
http://grid3.rs/news/302610170/fotonika-tehnologija-21-veka
http://www.atastars.rs/kultura/87929-skup-u-sanu-o-fotonici-tehnologiji-21-veka
http://www.utoku.rs/vesti/71490-skup-mladih-nau%C4%8Dnika-u-beogradu.html
http://www.vesti.rs/Vesti/Skup-mladih-naucnika-u-Beogradu.html